W ostatnim czasie bardzo często pojawiało się pytanie jak ugotować bób i do czego można go wykorzystać. Osobiście najbardziej lubię go w najprostszej formie tzn. ugotowany bez dodatków (mój Mąż preferuje wersję z masłem ; ). Bób pojawia się również w naszych sałatkach, zapiekankach, zupach, potrawkach a nawet kotletach! Polecam eksperymentować, bo możliwości jest wiele : ) Jeśli chodzi o łupinki to według mnie nie trzeba ich obierać, są całkiem smaczne, a co więcej zawierają dużo wartości odżywczych.
Składniki:
- 400 g bobu
- szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, 1 gałązka koperku
- opcjonalnie masło do podania
Wodę zagotować ze szczyptą soli. Dodać wypłukany bób wraz z cukrem i gałązką koperku. Gotować ok. 15 minut (należy sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Odcedzić i podawać od razu. (Jeśli wolicie wersję mojego Męża, kawałki masła położyć na gorący bób, poczekać aż się roztopi i pokryje całość ; )
Smacznego : )