Site icon marta-gotuje.pl

Jak przygotować szparagi


Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, mniej więcej od początku maja do końca czerwca, więc zawsze staram się go wykorzystać w pełni. Nie dość że są one pyszne to jeszcze do tego bardzo zdrowe; ) Ostatnio często pytacie mnie jak przygotowuję szparagi i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. Osobiście wolę szparagi zielone (białe wykorzystuję np. do zupy krem) i smakują mi one w najprostszych postaciach ; )

Kupując szparagi dobrze jest zwrócić uwagę na to, aby były sprężyste i jędrne. Główki powinny być ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne (przy ściśnięciu może wypłynąć sok, jeśli natomiast końce są mocno wysuszone to znak, że szparagi nie są świeże).

Białe szparagi zawsze obieram, dlatego staram się wybierać te większe, jeśli chodzi o zielone to rozmiar nie ma znaczenia, ponieważ tej odmiany obierać nie musimy ; )  Przed przygotowaniem szparagi myję i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie podcinam końcówki (tą twardą część, im szparagi mniej świeże tym dłuższą część końcówki należy obciąć).


Do gotowania szparagów istnieją specjalistyczne garnki, ale myślę, że większość z nas ich nie posiada… ; ) Aby delikatne główki nie były zanurzone w wodzie (wystarczy, że będzie ogrzewać je para wodna) możemy w zwykłym garnku umieścić je pionowo, związane nitką. Szparagi gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie (moja mama dodatkowo dodaje szczyptę cukru i odrobinę masła). Osobiście polecam również gotowanie na parze! Czas gotowania zależy od ich grubości, szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. W przypadku zielonych trwa to około 10 minut, białe szparagi potrzebują zazwyczaj trochę więcej czasu.

Bardzo lubię również szparagi zapiekane w piekarniku. Po ich wstępnym przygotowaniu (umycie, obcięcie końcówek), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą morską i pierzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 15-20 min, do miękkości. Możemy również dodać urozmaicenia w formie parmezanu lub obtoczyć je w szynce parmeńskiej, boczku itp.



Szparagi idealnie pasują do sałatek, jajecznicy, makaronu, ryżu, zapiekanek, tart, a nawet pizzy! Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – czekam na Wasze inspiracje ; )
Exit mobile version