Przygotowanie jajka w koszulce, czyli jajka gotowanego w wodzie bez skorupki, zawsze kojarzyło mi się z tą tajemną częścią sztuki kulinarnej ; ) Na szczęście skomplikowany proces przygotowania to tylko pozory, a praktyka jak zawsze pozwala szybko dojść do wprawy ; ) Idealne jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko przy jednocześnie płynnym żółtku. Jajko w koszulce świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Polecam!!!
Jajko w koszulce krok po kroku
Składniki:
• jajko (temp. pokojowa)
• 1 litr wody
• 2 łyżki octu z białego wina
Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 łyżki octu, wymieszać. Jajko delikatnie rozbić i przelać do niewielkiem miseczki lub szklanki. Trzonkiem łyżki szybko mieszać wodę tworząc mały wir, a w jego środek z niewielkiej wysokości wlać przygotowane w miseczce jajko. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty. Białko powinno być ścięte, ale żółtko nadal płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Smacznego!