Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora przypomnieć sobie jakie pyszności możemy podać na naszym świątecznym stole. Jaja zapiekane w kokilkach to rodzinna tradycja, najbardziej ceniona przez domowników za możliwość dobrania do nich ulubionych dodatków. Dużą zaletą jest to, że nakładamy do kokilek nasze kombinacje, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu mamy czas na zajęcie się innymi przygotowaniami. Nie wiem dlaczego, ale przeważnie kobiety decydują się u nas na wersję na miękko, a mężczyźni wolą w bardziej przypieczonej postaci. W tym roku urozmaicimy je przyprawami z linii Specialite: suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą morską z pieprzem. Polecam!
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko
- 1/2 bułki
- 1/4 cebuli
- 2 większe pieczarki
- 1 plaster żółtego sera lub kawałek mozzarelli
- szynka, kabanos, kiełbasa (w zależności od upodobań)
- szczypiorek
- przyprawy Kamis Specialite: Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól morska z pieprzem
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kokilki wysmarować masłem, następnie na dnie ułożyć bułkę, przykryć cebulą pieczarkami, dodać ser żółty, szynkę i przyprawy, a następnie na całość wylać jajko. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlać do niego wrzątek, najlepiej do 3/4 wysokości kokilek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 15 minut (aż jajka się zetną, tak jak lubimy). Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Smacznego : )