Faszerowane jajka są u nas popularne nie tylko na Wielkanoc, ale także przy okazji różnych imprez (wtedy jednak standardowo przecinam je wzdłuż, zamiast podawać w formie kurczaczków ; ) Bardzo lubię je przygotowywać ze względu na szybkość oraz różnorodność farszy, które możemy wymyślić, tak aby każdy znalazł coś dla siebie ; )
Składniki:
- 5 jajek
- 3 – 4 łyżeczki majonezu (w zależności od wielkości żółtek i smaku, który lubicie)
- 2 plasterki szynki
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- marchew, ziarenka pieprzu do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo i odkrawamy górną część w około 2/3 wysokości. Możemy też bardzo delikatnie ściąć spód, tak aby jajka trzymały równowagę ; ) Wydrążamy żółtka i mieszamy je z majonezem. Odkładamy niewielką część masy do dekoracji, a do reszty dodajemy drobno pokrojoną szynkę i szczypiorek oraz przyprawy. Mieszamy i przekładamy do białek. Na wierzchu kładziemy odłożoną masę żółtkowo-majonezową i przykrywamy odciętą częścią białek. Dekorujemy ziarenkami pieprzu oraz niewielkimi kawałkami marchewki.
Smacznego : )
Alternatywy
Jajka można faszerować naszymi ulubionymi dodatkami np. twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pieczarki z cebulą, łosoś, tuńczyk, ogórek kiszony, kiełbasa, ser, pomidor, do majonezu możemy także dodać musztardę do smaku ; )
Follow my blog with Bloglovin