Site icon marta-gotuje.pl

Jagodzianki z kruszonką

Kiedy tylko zobaczyłam te jagodzianki na blogu Samanthy wiedziałam, że muszę je upiec! Ostatnio drożdżowe wypieki to u nas podstawa, głównie dlatego, że dobrze znosi je nasza córeczka ; ) Ciasto wykonałam z użyciem automatu do wypieku chleba i przyznam, że byłam zmartwiona, kiedy wyszło bardzo rzadkie (nakładałam na blachę łyżką!), ale na szczęście po upieczeniu drożdżówki były pyszne!


Składniki na ciasto (ok 12 drożdżówek) :

 

Pozostałe składniki:

  • 400 g jagód
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie do wypieku chleba (w kolejności jak wyżej, wraz z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże).  Wybieramy program do wyrabiania ciasta –  90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

Przygotowujemy zaczyn (drożdże + 1 łyżka mleka + 1 łyżka cukru) i odstawiamy na 15 min. D o przesianej mąki dodajemy sól, żółtka z jajkiem utarte z cukrem aromat waniliowy oraz przygotowany zaczyn.

Wyrabiamy ciasto dodając roztopione masło z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1 godziny). Następnie wykładamy na blat i ponownie wyrabiamy. Ponieważ moje ciasto było bardzo rzadkie od razu nakładałam je łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.  W każdej drożdżówce robimy wgłębienie i nakładamy rozdrobnione widelcem jagody. Posypujemy kruszonką (w tym celu rozcieramy masło, cukier wraz z mąką).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 C przez ok. 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Smacznego : )

 


 
Exit mobile version