Jagodzianki z kruszonką

Kiedy tylko zobaczyłam te jagodzianki na blogu Samanthy wiedziałam, że muszę je upiec! Ostatnio drożdżowe wypieki to u nas podstawa, głównie dlatego, że dobrze znosi je nasza córeczka ; ) Ciasto wykonałam z użyciem automatu do wypieku chleba i przyznam, że byłam zmartwiona, kiedy wyszło bardzo rzadkie (nakładałam na blachę łyżką!), ale na szczęście po upieczeniu drożdżówki były pyszne!


Składniki na ciasto (ok 12 drożdżówek) :

  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g cukru
  • 125 g cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

 

Pozostałe składniki:

  • 400 g jagód
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie do wypieku chleba (w kolejności jak wyżej, wraz z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże).  Wybieramy program do wyrabiania ciasta –  90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

Przygotowujemy zaczyn (drożdże + 1 łyżka mleka + 1 łyżka cukru) i odstawiamy na 15 min. D o przesianej mąki dodajemy sól, żółtka z jajkiem utarte z cukrem aromat waniliowy oraz przygotowany zaczyn.

Wyrabiamy ciasto dodając roztopione masło z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1 godziny). Następnie wykładamy na blat i ponownie wyrabiamy. Ponieważ moje ciasto było bardzo rzadkie od razu nakładałam je łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.  W każdej drożdżówce robimy wgłębienie i nakładamy rozdrobnione widelcem jagody. Posypujemy kruszonką (w tym celu rozcieramy masło, cukier wraz z mąką).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 C przez ok. 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Smacznego : )

 


 

Komentarzy: 14

  1. 19 lipca 2012 / 17:15

    Jagodzianki jak malowane, wyglądają pysznie i mięciutko 🙂

  2. 19 lipca 2012 / 20:21

    Potwierdzam, pyszne, idealne na 2 śniadanie!

  3. paula
    20 lipca 2012 / 12:51

    Pięknie wyglądają, u Ciebie ostatnio tyle drożdzowych wypieków, ze az rozwazam kupno maszyny, zeby sie recznie tak nie meczyc, bo te przepisy sa mega pyszne!!!!

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2012 / 13:16

      Drożdżowe ostatnio należą do moich ulubionych 🙂 A maszyna jest w takich chwilach niezastąpiona, wiem, że są osoby dla których wyrabianie i samodzielne przyrządzenie ciasta drożdżowego jest przyjemnością, ale są chwile, gdy czasu brak i wtedy można wrzucić wszystko do maszyny i połowa pracy za nami 🙂 Polecam!

  4. reese
    21 lipca 2012 / 12:35

    Oj ja też bym wolała wrzucić do maszyny niż sama wyrabiać, wteyd bym z pewnością częściej piekła, bo mniej czasu by mi na to uciekało.

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2012 / 15:25

      W takim razie koniecznie rozważ zakup! 🙂 na pewno się opłaci 🙂

  5. 21 lipca 2012 / 16:35

    dużo nadzienia jagodowego! to jest najlepsze w wypiekach własnej roboty 😉

  6. Marta
    Autor
    21 lipca 2012 / 16:42

    Dokładnie! a nadzienie jest najsmaczniejsze 😀

  7. 28 lipca 2012 / 21:58

    Zrobiłem według przepisu i jagodzianki wyszły super. Trochę tylko cena tych jagód sporawa była, ale było warto.

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2012 / 22:51

      Niestety na ceny nie mamy wpływu, ale czasem warto sobie zafundować małe przyjemności 🙂 Super, że smakowały!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 17 =