Ostatnio mam ogromną słabość do drożdżowego ciasta ; ) Sezon jagodowy w pełni, więc kwestią czasu było przygotowanie jagodzianek ; ) Dodatek sera nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu przepis znaleziony tutaj jeszcze bardziej mnie zainteresował : ) Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Polecam!
Składniki na ciasto (12 sztuk):
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 400 g mąki pszennej (luksusowej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g twarogu
- 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, zalać letnim mlekiem. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą. Twaróg zmielić lub utrzeć za pomocą robota kuchennego. Dodać olej, jajko i pozostały cukier. Gdy całość się połączy dodać mąkę z solą oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto – około 10 minut. (Korzystam z robota kuchennego). Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie krótko je zagnieść i uformować wałek, a następnie podzielić go na 12 równych części. Z każdej części uformować okrągły placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć 1 łyżkę nadzienia i bardzo dokładnie zlepić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, aby zlepienie było na dole) i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 17 minut. (Opcjonalnie 200 C góra-dół przez 15-20 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Składniki na nadzienie:
- 400 g jagód
- 100 g twarogu
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Umyte jagody przesypać do małego garnka, dodać cukry i zagotować. Odlać 2 łyżki soku, które będą potrzebne do przygotowania lukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać do gotujących się jagód. Dokładnie wymieszać i gotować około 1 minuty, aż całość zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie połączyć ze zmielonym twarogiem na jednolitą masę.
Składniki do dekoracji:
- cukier puder
- 2 łyżki soku z jagód (pozyskanego przy przygotowaniu nadzienia ; )
- woda
- jagody
Do jagodowego soku dodać cukier puder w takiej ilości, aby lukier był dość gęsty i nie spływał z jagodzianek. Można również przygotować drugą wersję lukru z połączenia cukru pudru i wody. Udekorować przestudzone jagodzianki.
Smacznego : )