Budyń jaglany, idealnie kremowy z aromatyczną pomarańczową nutą. Bardzo prosty do przygotowania, świetnie sprawdzi się w formie deseru lub pożywnego śniadania. Budyń jaglany jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Polecam!!
Składniki (2 duże lub 4 małe porcje):
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego (10% np. Real Thai)
- szczypta soli
- 1 duża pomarańcza*
- miód lub syrop klonowy
Kaszę zalać zimną wodą, namoczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać na sicie i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem przez 30 minut, często mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę zmiksować z obraną pomarańczą i odrobiną miodu na jednolity, muślinowy krem. (Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy o dużej mocy). Budyń przelać do miseczek i podawać od razu lub po schłodzeniu przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
*Uwaga Zamiast pomarańczy można użyć innych owoców np. mango lub malin. Jeśli zamiast pomarańczy dodamy sok z połowy cytryny oraz wanilię otrzymamy waniliowy krem jaglany, idealny do tart lub do podania jako wegańska panna cotta lub creme brulee.
Inspiracja – IG jarzynova Dominika Wójciak