Jabłecznik po włosku to prosty przepis, na udane ciasto, które obowiązkowo musicie powtórzyć w swoim domu. Niezwykle aromatyczny, pachnący wanilią i cytryną przenosi nas do pachnących latem, włoskich regionów. Chrupiąca skórka i spora ilość miękkich jabłek to zdecydowanie klucz do sukcesu : ) Polecam!!
- 1 kg jabłek
- 1 duża cytryna
- 4 jajka (wielkość L)
- 160 g cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Zetrzeć skórkę z cytryny, sokiem skropić pokrojone jabłka. Jajka ubić mikserem z cukrem, ziarenkami wanilii, skórką z cytryny i solą na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na małe, i na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka, delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (również brzegi). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ok. 40 minutach, można górę przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Potem uchylić drzwiczki i wystudzić, choć na ciepło smakuje równie dobrze ; )
Smacznego!