Site icon marta-gotuje.pl

Jabłecznik po włosku

Jabłecznik po włosku to prosty przepis, na udane ciasto, które obowiązkowo musicie powtórzyć w swoim domu. Niezwykle aromatyczny, pachnący wanilią i cytryną przenosi nas do pachnących latem, włoskich regionów. Chrupiąca skórka i spora ilość miękkich jabłek to zdecydowanie klucz do sukcesu : ) Polecam!!


Składniki (tortownica 26 cm) :

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Zetrzeć skórkę z cytryny, sokiem skropić pokrojone jabłka. Jajka ubić mikserem z cukrem, ziarenkami wanilii, skórką z cytryny i solą na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na małe, i na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka, delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (również brzegi). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ok. 40 minutach, można górę przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Potem uchylić drzwiczki i wystudzić, choć na ciepło smakuje równie dobrze ; )

Smacznego!


Przepis z książki „Lubię. Atlas z przepisami”
Exit mobile version