Jabłecznik po włosku to prosty przepis, na udane ciasto, które obowiązkowo musicie powtórzyć w swoim domu. Niezwykle aromatyczny, pachnący wanilią i cytryną przenosi nas do pachnących latem, włoskich regionów. Chrupiąca skórka i spora ilość miękkich jabłek to zdecydowanie klucz do sukcesu : ) Polecam!!
- 1 kg jabłek
- 1 duża cytryna
- 4 jajka (wielkość L)
- 160 g cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Zetrzeć skórkę z cytryny, sokiem skropić pokrojone jabłka. Jajka ubić mikserem z cukrem, ziarenkami wanilii, skórką z cytryny i solą na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na małe, i na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka, delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (również brzegi). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ok. 40 minutach, można górę przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Potem uchylić drzwiczki i wystudzić, choć na ciepło smakuje równie dobrze ; )
Smacznego!
Fajny, takiego nie próbowałam 🙂 od lat robię Pani szarlotkę w formie tarty i mąż nie chce nic innego jeśli chodzi o szarlotko/jabłeczniki 🙂
Autor
To smak nie do podrobienia, polecam wypróbować takiej odmiany 😉 Choć klasyczna szarlotka to ulubieniec także i mojego Męża, oczywiście obowiązkowo jeszcze gorąca i z dodatkiem lodów waniliowych 😉
Mniam ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pachnie pięknie w całym domu 🙂 mam nadzieje ze sie uda bo zapomniałam o maśle i wyjęłam szybko z pieca i dopiero na końcu wymieszałam…
Jest przepyszny zupełnie inny niż do tej pory jadłam 🙂 ale o dziwo mi bardziej smakuje na zimno 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, dziękuję za wiadomość 🙂
Autor
Mam nadzieję, że ta drobna przygoda nie zaszkodzi 🙂 Daj znać jak posmakowało 🙂
Zrobiłam tak samo 😉
Autor
🙂 🙂 🙂
W weekend robiłam szarlotkę pãte sáblee, którą wszyscy uwielbiamy 😍 To italiano wygląda tak kusząco i tak smakowicie, że będę szybko piec ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, że dawne przepisy również „nadal żyją” 🙂 Ten włoski jabłecznik to zupełnie inny typ, ale tu chyba nie ma lepszych i gorszych odmian 😉
Pycha ❤
Autor
Super, że posmakowało :*
Musi smakować wyśmienicie będę piec 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Ciasto jest pyszne takie kwaśno-słodkie trudno opisać ale na pewno wrócę po więcej 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, zapraszam 🙂
Przepyszne polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Uwielbiam wszystkie ciasta, które mają w składzie jabłka, a to wygląda pysznie!
Autor
Polecam wypróbować, bardzo ciekawa odmiana jabłecznika 🙂