Przepis na jabłecznik, czyli inaczej kruche ciasto z jabłkami, przygotowywany przez moją mamę, smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno : ) Moja ulubiona wersja to ta z dodatkiem lodów waniliowych i polewy czekoladowej… pycha!!! ; )
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- gotowe prażone jabłka lub ok. 1 kg jabłek + 2 łyżki cukru
Z podanych składników (poza jabłkami) zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na prostokąty o wymiarach takich jak nasza blacha do pieczenia. (Można podsypać delikatnie mąką). Jeden placek kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i nakłuć widelcem. Nałożyć nadzienie z jabłek (jeśli przygotowujemy samodzielnie, jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cukier odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną) i przykryć drugim blatem, również nakłuć go widelcem.
Piec w temp. 175 C przez około 45 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
mniam, mniam:)
Autor
Żałuję, że już się skończył 🙂
Twój jabłecznik to prawdziwe cudo, piękne zdjęcia, ja ostatnio robiłam z bitą śmietaną ale raczej nie wyglądał tak obłędnie, ja kupuję jabłka prażone Chira z Lidla, są pyszne.
Autor
Jabłecznik z bitą śmietaną również bardzo lubię 🙂
Wow, wyglada bardzo ksuzaco!!!
mniam:p
Autor
🙂
Wygląda bardzo smakowicie ! Pozdrawiam 🙂
Nie mam talentu do wypieków, ale ten jabłecznik jest jedynym ciastem które mi wychodzi i jest przepyszne.
Polecam przepis!!!
Autor
Super, bardzo się cieszę 😀
Taki jak piekła moja Babcia polecam pycha 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂