Ciecierzyca to jeden z podstawowych składników naszej kuchni : ) Nie dość, że pysznie smakuje, to stanowi również skarbnicę pełnowartościowego białka i cennych składników odżywczych, które podnoszą odporność. Kiedy czytelniczka Majka wspomniała o indyjskiej zupie z jej udziałem (dziękuję! ) wiedziałam, że będzie pysznie : ) Indyjska zupa z ciecierzycą jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Pomimo charakterystycznych przypraw dodatki w postaci pomidorów, ziemniaków i kalafiora sprawiają, że nawet najmłodsi chętnie sięgają po dokładkę. Polecam!!!
Składniki na bulion:
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki z natką
- 1 por
- 1/2 dużego selera z natką
- mały kawałek kapusty pekińskiej
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżeczki soli, 10 ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela anielskiego
Wszystkie warzywa umyć, marchewki,, pietruszki, seler obrać i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw około 60 minut od czasu zagotowania wody. Przecedzić.
Pozostałe składniki na indyjską zupę:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (ok. 400 g ugotowanej)
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 litry bulionu
- 6 dużych ziemniaków
- 1 kalafior
- 2 puszki pomidorów
Ciecierzycę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawy, wymieszać i ponownie przesmażyć. Zalać bulionem, dodać ciecierzycę, zagotować. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z różyczkami kalafiora. Gotować do miękkości ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i gotować kolejne 10 minut. W razie konieczności doprawić do smaku. Część zupy odlać, zmiksować i dodać ponownie do całości, wtedy zupa będzie bardziej gęsta.
Smczanego!