Site icon marta-gotuje.pl

Indyjska zupa z ciecierzycą

Ciecierzyca to jeden z podstawowych składników naszej kuchni : ) Nie dość, że pysznie smakuje, to stanowi również skarbnicę pełnowartościowego białka i cennych składników odżywczych, które podnoszą odporność. Kiedy czytelniczka Majka wspomniała o indyjskiej zupie z jej udziałem (dziękuję! ) wiedziałam, że będzie pysznie : ) Indyjska zupa z ciecierzycą jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Pomimo charakterystycznych przypraw dodatki w postaci pomidorów, ziemniaków i kalafiora sprawiają, że nawet najmłodsi chętnie sięgają po dokładkę. Polecam!!!


Składniki na bulion:

Wszystkie warzywa umyć, marchewki,, pietruszki, seler obrać i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw około 60 minut od czasu zagotowania wody. Przecedzić.

Pozostałe składniki na indyjską zupę:

Ciecierzycę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawy, wymieszać i ponownie przesmażyć. Zalać bulionem, dodać ciecierzycę, zagotować. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z różyczkami kalafiora. Gotować do miękkości ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i gotować kolejne 10 minut. W razie konieczności doprawić do smaku. Część zupy odlać, zmiksować i dodać ponownie do całości, wtedy zupa będzie bardziej gęsta.

Smczanego!




Inspiracja

Exit mobile version