Hummus

Hummus to popularna pasta w kuchni arabskiej składająca się głównie z ciecierzycy, pasty sezamowej oraz naszych ulubionych przypraw. Dziś podaję Wam przepis na wersję podstawową, ale z powodzeniem możecie dołączyć do niej dodatki takie jak suszone pomidory, papryczkę chili itd. ; ) Do przygotowania użyłam naturalnego tahini, które wyprodukowane jest w 100% z sezamu i nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów, ani substancji słodzących. Humus idealnie nadaje się do świeżego pieczywa, grzanek, surowych warzywnych przekąsek. Polecam!

Humus

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini Primavika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce należy ją najpierw odsączyć z zalewy ; )

Smacznego : )


Humus najlepszy

Komentarzy: 25

    • Marta
      Autor
      22 września 2014 / 18:26

      To tak jak mój mąż 🙂

  1. 22 września 2014 / 19:45

    stanowczo za długo się zbieram za jego przygotowanie! 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2014 / 23:02

      Coś o tym wiem… 😉

  2. 22 września 2014 / 19:53

    Uwielbiam humus i od siebie dodam, że można zrobić humus z zalewą, nie trzeba jej odsączać 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2014 / 23:03

      Dzięki, na pewno skorzystam z porady, zawsze będzie to mniej pracy i jestem ciekawa, czy zalewa wniesie więcej smaku 😀

  3. 22 września 2014 / 21:00

    matko, w życiu nie jadłam, nie potrafię sobie wyobrazić nawet smaku….aleeee, kiedyś widziałam jakiś na półce sklepowej, jakiś taki lepsiejszy i się zastanawiałam czy by nie kupić….ale nie kupiłam, bo chyba wolałabym sama zrobić;)

    • Marta
      Autor
      23 września 2014 / 23:01

      No to teraz musisz wypróbować! 🙂

  4. Anusia
    23 września 2014 / 20:49

    Smacznie i zdrowo, dzięki za przepis! 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2014 / 23:00

      Bardzo proszę, cieszę się, że smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2014 / 23:26

      Domowe wersje zawsze smakują najlepiej 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:38

      Koniecznie 🙂

  5. 3 października 2014 / 12:32

    Jeszcze nie próbowałam, ale cały czas mobilizuję się, żeby go przygotować 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:34

      Zdecydowanie zachęcam 🙂

  6. dareg
    19 kwietnia 2015 / 10:33

    Ale nie wiem czy to jest takie samo jak ja mam w domu i nie zawierają się w końcu do końca tygodnia na to że jesteś tak samo w sobie coś takiego zrobić sobie śniadanie.

    • ina
      19 kwietnia 2015 / 10:33

      Tak.

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:44

      Zdecydowanie polecam domowy humus 🙂

  7. Andrzej
    10 maja 2015 / 18:30

    Witam ! Kupiłem oryginalny, libański humus w puszce. Niestety jest z kwaskiem cytrynowym jako dodatkiem konserwującym. Ten kwasek czuć w smaku humusu. Czy jest jakiś sposób by go wyeliminować ? Pozdrawiam. Andrzej.

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:44

      Polecam wypróbować mój przepis na domowy humus, do którego nie dodaję kwasku 😉

  8. Ines
    24 czerwca 2015 / 22:57

    Najlepszy przepis, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:21

      Nie ma za co 🙂 miło mi, że smakowało 🙂

  9. Irek
    19 września 2016 / 23:17

    Przepyszny!

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:00

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 25 =