Gulasz z kurczaka z suszonymi śliwkami, boczkiem, cebulą i kremowym sosem ze słodkiej śmietanki to wyjątkowy obiad, który na pewno podbije Wasze serca. Prosty do przygotowania i bardzo efektowny. Przepis podejrzany u Kasi, która swoją rekomendacją sprawiła, że nie sposób przejść było koło niego obojętnie ; ) Przepysznie smakuje w towarzystwie klusek śląskich. Polecam!!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 150 g surowego boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 100 g suszonych śliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 ml śmietanki 30%
- sól
Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Całość oprószyć słodką i ostrą papryką, wymieszać i dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażyć ok. 7 minut, a następnie na patelnię wlać 2 szklanki wrzątku i dusić (bez przykrycia) przez 20 minut. Śliwki przekroić na pół, dodać do gulaszu wraz z natką pietruszki, gotować kolejne 10-15 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Śmietankę zahartować (dodać do niej kilka łyżek gorącego sosu i szybko wymieszać), a następnie całość wlać na patelnię i wymieszać. Doprawić solą. Gotować do lekkiego zgęstnienia.
Smacznego!