Przyznam szczerze, że dopiero niedawno zakochałam się w imbirze ; ) Zazwyczaj próbowałam go głównie jako dodatku do sałatek owocowych, ale ostatnio podczas picia imbirowo – cytrynowej herbaty T. stwierdził, że jej ostry posmak idealnie pasowałaby mu do gulaszu… Efekt był bardzo zadowalający, a tak aromatyczne, rozgrzewające dania są wg mnie idealne na obecną, zimową porę : )
Składniki:
- 500 g mięsa z łopatki lub szynki
- 250 ml herbaty „Ginger & Lemon” Teekanne
- 1/2 ostrej papryczki
- sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
- ok. 1/2 szklanki mąki + ok. 1/4 szklanki wody
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną na bardzo drobne kawałki papryczkę. Zalewamy przygotowaną herbatą i dusimy do miękkości pod przykryciem (ok 1,5 godz.). Jeśli wywar z herbaty za mocno nam się zredukuje podlewamy wodą. Kiedy mięso będzie miękkie zaklepujemy sos. (Mąkę z dodatkiem wody mieszamy firlejką, aby nie było grudek i dodajemy do naszego wywaru. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje).
Smacznego : )