Site icon marta-gotuje.pl

Gulasz z dodatkiem cytryny i imbiru

Przyznam szczerze, że dopiero niedawno zakochałam się w imbirze ; ) Zazwyczaj próbowałam go głównie jako dodatku do sałatek owocowych, ale ostatnio podczas picia imbirowo – cytrynowej herbaty T. stwierdził, że jej ostry posmak idealnie pasowałaby mu do gulaszu… Efekt był bardzo zadowalający, a tak aromatyczne, rozgrzewające dania są wg mnie idealne na obecną, zimową porę : )


 

Składniki:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną na bardzo drobne kawałki papryczkę. Zalewamy przygotowaną herbatą i dusimy do miękkości pod przykryciem (ok 1,5 godz.). Jeśli wywar z herbaty za mocno nam się zredukuje podlewamy wodą. Kiedy mięso będzie miękkie zaklepujemy sos. (Mąkę z dodatkiem wody mieszamy firlejką, aby nie było grudek i dodajemy do naszego wywaru. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje).

Smacznego : )

 


Exit mobile version