Przyznam szczerze, że dopiero niedawno zakochałam się w imbirze ; ) Zazwyczaj próbowałam go głównie jako dodatku do sałatek owocowych, ale ostatnio podczas picia imbirowo – cytrynowej herbaty T. stwierdził, że jej ostry posmak idealnie pasowałaby mu do gulaszu… Efekt był bardzo zadowalający, a tak aromatyczne, rozgrzewające dania są wg mnie idealne na obecną, zimową porę : )
Składniki:
- 500 g mięsa z łopatki lub szynki
- 250 ml herbaty „Ginger & Lemon” Teekanne
- 1/2 ostrej papryczki
- sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
- ok. 1/2 szklanki mąki + ok. 1/4 szklanki wody
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną na bardzo drobne kawałki papryczkę. Zalewamy przygotowaną herbatą i dusimy do miękkości pod przykryciem (ok 1,5 godz.). Jeśli wywar z herbaty za mocno nam się zredukuje podlewamy wodą. Kiedy mięso będzie miękkie zaklepujemy sos. (Mąkę z dodatkiem wody mieszamy firlejką, aby nie było grudek i dodajemy do naszego wywaru. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje).
Smacznego : )
Imbir uwielbiam od dawna ale gulaszu z herbata nie znałam… Wspaniały pomysł. Wspaniały!
Autor
Dziękuję i polecam! 🙂
ojej, ale inspirująca receptura!
Autor
Gorąco polecam 🙂
również nie znam gulaszu z herbatą, ciekawy pomysł:)
bardzo lubię, dawno nie robiłam:)
Piękne zdjęcia, z każdym wpisem coraz lepsze!
A gulasz świetny, akurat szukałam czegoś na weekend i mam:)
Autor
Bardzo dziękuję! Życzę smacznego 🙂
Marta, genialne zdjęcia! Jestem pod wrażeniem. Jakiego obiektywu używasz?
Pozdrawiam ciepło:)
Autor
Paula dziękuję !:) warsztaty się przydały…, używam obiektywu 50mm 1.8, o którym była mowa 🙂
ja również zauważyłam różnicę w zdjęciach 🙂 super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
zrobilam dzis na obiad i naprawde polecam. swietne polaczenie smakow. gulasz ogolnie bardzo lubie, ale ten na wskakuje na moj nr 1
Autor
Super 🙂 bardzo się cieszę 😀
Chętnie wypróbuję:)
Autor
Polecam 😀
imbirowy gulasz … coś dla mnie 🙂
czy aromat i smak imbiru jest wyczuwalny ? nie trzeba już dodawać świeżego korzenia imbiru ?
Autor
Zdecydowanie bardziej wyczuwalny jest aromat, więc jeśli bardzo zależy Ci na intensywności imbiru to polecam dodać świeży korzeń 😀
Wspaniałe i przepyszne danie, ja również często dodaję imbir do mięs, który jest bardzo aromatyczny, zdrowy i orzeźwiający ! Pięknie podałas Martuniu ! Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂 przyznaję, że imbir odkryłam dopiero niedawno, ale obecnie próbuję ze wszystkim 😀