Site icon marta-gotuje.pl

Gulasz mexicana

mexicogulasz

Składniki :


  • 500g mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia
  • czerwona cebula (użyłam zwykłej)
  • żółta  papryka (dodałam też trochę czerwonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • puszka czerwonej fasoli
  • kostka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy

Mięso pokroić na małe kawałki, posypać słodką papryką, usmażyć na oliwie na złoty kolor.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać paprykę, razem chwilę smażyć. Warzywa z patelni przełożyć do garnka z mięsem. Zalać półtorej szklanki wrzątku zmieszanego z bulionem. Do tego dołożyć wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli.

Dusić razem na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.

Wrzucić czerwoną fasolkę z puszki (bez zalewy). Doprawić przyprawami do smaku i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać (w razie potrzeby można zagęścić mąką).

Można podawać z ziemniaczkami lub kaszą.

 

Smacznego : )
Exit mobile version