Guacamole, czyli najpopularniejsza meksykańska pasta z awokado. Uwielbiam ją za prostotę i możliwość wykorzystania w wielu sytuacjach. Sprawdzi się jako pasta na kanapkę, dip do przekąsek, a nawet nadzienie do naleśników : ) Podstawowe składniki to awokado, limonka i sól, ale wariacji może być sporo w zależności od naszych upodobań i tego na co mamy akurat ochotę. Najczęściej dodaję również cebulę opcjonalnie drobno posiekane (koniecznie dojrzałe!) pomidory i kolendrę. Polecam!!!
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe awokado*
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie pokrojony w drobną kostkę pomidor malinowy, posiekana świeża kolendra
*Polecam odmianę Hass, która moim zdaniem jest najbardziej kremowa, delikatna i idealnie nadaje się do przygotowania guacamole
Awokado rozgnieść niedbale widelcem, konsystencja nie musi być całkiem gładka. Szybko skropić sokiem z limonki, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Jeśli guacamole ma być podane kolejnego dnia, wystarczy wierzch pasty zalać niewielką ilością zimnej wody, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia wodę odlać, pastę wymieszać, a dzięki tym zabiegom zachowa piękny, zielony kolor. Ten niezawodny sposób ten znalazłam na blogu TheKitchn, wypróbujcie : )
Smacznego!
Kocham guacamole ale sama nie robiłam zazwyczaj gdzieś w knajpie jako przystaweczka, czas to zmienić 🙂
Autor
Polecam 🙂
❤
Autor
🙂
Przepyszne 😋
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pyszności 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Do guacamole dodaję też często czosnek – dodaje pikanterii i fajnego smaczku, zwłaszcza przy słonych przekąskach 🙂
Autor
Również bardzo lubię w takiej opcji 🙂 lub z papryczką chili 🙂
Idealne ❤️ Z nachosami wchodzi genialnie 😊
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Ale to jest dobre! Mniami 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ten przepis jest genialny! Zasmakował mi do tego stopnia, że zrezygnowałam z kupnego guacamole. Teraz przyrządzam własne. 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelaja przypomina mi niezapomniane wakacje w meksyku ♥️
Autor
Super, cieszę się bardzo 🙂
Przepyszne polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂