Site icon marta-gotuje.pl

Grzebyczki

Przepis na grzebyczki znalazłam w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Są naprawdę pyszne i jedyną ich wadą jest fakt, że znikają w błyskawicznym tempie ; ) Gorąco polecam!!!


Składniki:

Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w  folię spożywczą. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć  dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )


Poniżej przedstawiam zestaw ręcznie robionych kieliszków i karafkę do wina, które otrzymałam do przetestowania od sklepu ajmara.pl Całość pochodzi z huty szkła Kvetna Bohemia. Kieliszki są wykonane z cienkiego szkła kryształowego ciekawą i rzadką metodą ciągnienia.  Polega ona na tym, że z kuli szkła znajdującej się na piszczeli szklarskiej i wstępnie uformowanej na czaszę kielicha specjalnymi szczypcami wyciąga się nóżkę, a następnie na jej końcu formuje się stopkę. Czyli cały kieliszek powstaje z jednego kawałka masy szkła, a przy standardowej produkcji nóżka jest doklejana do czaszy.

Cały zestaw bardzo dobrze się sprawuje, jest bardzo delikatny, bez zbędnych zdobień, więc dobrze komponuje się praktycznie ze wszystkimi innymi dodatkami ; )



Exit mobile version