Przepis na grzebyczki znalazłam w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Są naprawdę pyszne i jedyną ich wadą jest fakt, że znikają w błyskawicznym tempie ; ) Gorąco polecam!!!
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 margaryna (250 g)
- 1 cukier waniliowy
- marmolada na nadzienie
Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )
Poniżej przedstawiam zestaw ręcznie robionych kieliszków i karafkę do wina, które otrzymałam do przetestowania od sklepu ajmara.pl Całość pochodzi z huty szkła Kvetna Bohemia. Kieliszki są wykonane z cienkiego szkła kryształowego ciekawą i rzadką metodą ciągnienia. Polega ona na tym, że z kuli szkła znajdującej się na piszczeli szklarskiej i wstępnie uformowanej na czaszę kielicha specjalnymi szczypcami wyciąga się nóżkę, a następnie na jej końcu formuje się stopkę. Czyli cały kieliszek powstaje z jednego kawałka masy szkła, a przy standardowej produkcji nóżka jest doklejana do czaszy.
Cały zestaw bardzo dobrze się sprawuje, jest bardzo delikatny, bez zbędnych zdobień, więc dobrze komponuje się praktycznie ze wszystkimi innymi dodatkami ; )