Site icon marta-gotuje.pl

Grzebienie z marmoladą – przepis

Grzebienie z marmoladą to super przekąska do kawy, czy herbaty. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, błyskawicznie znikają ze stołu : ) Proste do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Polecam!!!

Składniki:

Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kształt przypominający kulę, owinąć w  folię spożywczą i schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą zwinąć dwa razy w cienki rulon, odciąć od reszty ciasta. Rulonik porcjować na krótsze kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego kawałka zrobić półksiężyc, tak aby nacięcia się otworzyły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg). Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis z książki „Ewa gotuje” E. Wachowicz. Po więcej słodkich inspiracji zapraszam tutaj.

Exit mobile version