Grzebienie z marmoladą to super przekąska do kawy, czy herbaty. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, błyskawicznie znikają ze stołu : ) Proste do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Polecam!!!
Składniki:
- 350 g mąki
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 250 g masła lub margaryny
- 1 cukier wanilinowy
- marmolada do wypełniania (300 g)
Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kształt przypominający kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą zwinąć dwa razy w cienki rulon, odciąć od reszty ciasta. Rulonik porcjować na krótsze kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego kawałka zrobić półksiężyc, tak aby nacięcia się otworzyły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg). Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis z książki „Ewa gotuje” E. Wachowicz. Po więcej słodkich inspiracji zapraszam tutaj.
Mniam. Piękne 🥰 Osłodzimy sobie jutro dzień 😉
Pyyycha, zrobiłam z bardzo gęstym dżem mirabelkowym i czekośliwką 😋
Autor
Super, chętnie bym skosztowała z takim dżemem, co tu dużo pisać z czekośliwką również 😀
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Bardzo smaczne szybko się robi 😍
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepis super zapisuje do ulubionych ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Pyszne dziękuję za przepis.
Autor
Super, że posmakowały 🙂