Kuroniówka, czyli grochówka z przepisu Jacka Kuronia. Prosta do przygotowania, bardzo syta i rozgrzewająca idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Polecam!!
Składniki:
- 250 g łuskanego grochu
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g dobrej wędzonej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 marchewka
- 500 g ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 litry wody lub wywaru np. drobiowego
Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki. Podsmażyć razem na rozgrzanej, teflonowej patelni, dodać posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz zioła i przyprawy. Smażyć całość około 10 minut. Przesmażone składniki przełożyć do namoczonego grochu, dodać wodę lub wywar i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Gotować około 30 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 15-20 minut, do czasu aż ziemniaki i groch będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!