Site icon marta-gotuje.pl

Grochówka zwana kuroniówką

Kuroniówka, czyli grochówka z przepisu Jacka Kuronia. Prosta do przygotowania, bardzo syta i rozgrzewająca idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Polecam!!

Składniki:

Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki. Podsmażyć razem na rozgrzanej, teflonowej patelni, dodać posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz zioła i przyprawy. Smażyć całość około 10 minut. Przesmażone składniki przełożyć do namoczonego grochu, dodać wodę lub wywar i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Gotować około 30 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 15-20 minut, do czasu aż ziemniaki i groch będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Exit mobile version