Site icon marta-gotuje.pl

Grillowana cukinia z klopsikami w sosie seczuańskim

Pikantny sos seczuański idealnie pasuje do delikatnego smaku grillowanej cukinii  i klopsików ; ) Dzięki swojej intensywności nadaje im bardzo wyrazistego charakteru. W sosie  Uncle Ben’s znajdziemy kruche warzywa, pędy bambusa i nutę sezamu i na pewno podbije on serca wszystkich miłośników kuchni chińskiej. Niezbędny jest tu dodatek długoziarnistego ryżu (przygotowanego w zaledwie 10 minut!), który równoważy ostry smak całego dania. Piekielnie polecam : D


Składniki :

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem, musztardą i przyprawami. Wymieszać i formować klopsiki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni. W czasie, gdy pulpeciki się podsmażają cukinie obrać i przekroić wzdłuż. Wyciąć ich środek z pestkami i grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe klopsiki przełożyć do przygotowanych cukinii. Na patelnię wylać sos seczuański, gotować go 5 minut, a następnie polać cukinie. Ryż długoziarnisty gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Smacznego : )

 


Exit mobile version