Pikantny sos seczuański idealnie pasuje do delikatnego smaku grillowanej cukinii i klopsików ; ) Dzięki swojej intensywności nadaje im bardzo wyrazistego charakteru. W sosie Uncle Ben’s znajdziemy kruche warzywa, pędy bambusa i nutę sezamu i na pewno podbije on serca wszystkich miłośników kuchni chińskiej. Niezbędny jest tu dodatek długoziarnistego ryżu (przygotowanego w zaledwie 10 minut!), który równoważy ostry smak całego dania. Piekielnie polecam : D
- Sos Seczuański – Uncle Ben’s
- 250 g ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s
- 300 g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 3 cukinie
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem, musztardą i przyprawami. Wymieszać i formować klopsiki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni. W czasie, gdy pulpeciki się podsmażają cukinie obrać i przekroić wzdłuż. Wyciąć ich środek z pestkami i grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe klopsiki przełożyć do przygotowanych cukinii. Na patelnię wylać sos seczuański, gotować go 5 minut, a następnie polać cukinie. Ryż długoziarnisty gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Smacznego : )