Pamiętacie, że „Śniadanie daje Moc?” Granola z jogurtem i owocami to jeden z naszych porannych ulubieńców. Spory zastrzyk energii od rana w towarzystwie wapnia i dużej ilości witamin ; ) Całość jest bardzo prosta do przygotowania, więc warto do tego zaangażować również najmłodszą część rodziny. Granolę można upiec dzień wcześniej, a z poniższych składników otrzymacie porcję nawet na kilka dni. Jeśli podacie takie śniadanie w kieliszkach lub szklankach Wasze dzieci pomyślą, że to deser, co idealnie sprawdzi się w przypadku małych niejadków. Polecam!!!
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki orzechów pekan
- 1/4 szklanki blanszowanych migdałów
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki suszonych moreli
- szczypta cynamonu
- 2-3 łyżki miodu
Orzechy, migdały posiekać i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz suszonej żurawiny i suszonych moreli). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 C (termoobieg) przez 30 minut (jeśli macie więcej czasu możecie piec przez 50 min. w temp. 150 C). Co 10 minut przemieszać np. drewnianą łopatką, aby granola upiekła się równomiernie. Ostudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki morele oraz żurawinę.
Pozostałe składniki :
- jogurt naturalny
- banan lub inne ulubione owoce
W kieliszku/szklance/miseczce układać warstwami: granolę, jogurt i owoce. Podawać od razu.
Smacznego : )