Domową granolę uwielbiam chyba w każdej odsłonie! : ) Idealnie sprawdza się w roli przekąski lub drugiego śniadania w połączeniu z mlekiem, kefirem lub naturalnym jogurtem. W wersji jesiennej obowiązkowo z dużą ilością orzechów oraz syropem klonowym, z którym ostatnio się nie rozstaję ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki orzechów pekan
- 1/4 szklanki orzechów brazylijskich
- 1/4 szklanki migdałów
- szczypta cynamonu
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
Płatki owsiane wymieszać z siemieniem lnianym, chia, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami i migdałami. Dodać cynamon i syrop klonowy, ponownie dokładnie wymieszać. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Po przestudzeniu dodać posiekaną gorzką czekoladę.
Smacznego!
Film z przygotowania znajdziecie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🙂
Zajrzyj również – pomysły na śniadania oraz mój profil na Instagramie