Granola to jedno z moich ulubionych śniadań. Najbardziej lubię tą przygotowaną w domu, bo dzięki temu sama decyduję jakie składniki się w niej znajdą (stawiam na moje ulubione ; ) Oczywiście możecie dodać do niej dowolne płatki, orzechy, nasiona i ziarna, co tylko lubicie ; ) Poniżej przedstawiam Wam wersję podstawową, do której dodaję świeże bądź suszone owoce (szczególnie polecam żurawinę i rodzynki). Najlepiej smakuje polana zimnym jogurtem naturalnym! ; )
Składniki (na słoik ok 1,5 l):
- 225 g płatków owsianych BIO (nie błyskawicznych)
- 35 g migdałów
- 45 g kokosa
- 60 g ziaren słonecznika
- 30 g sezamu łuskanego
- 1 szczypta soli
- 100 – 120 g miodu
- ew. 50 g brązowego cukru trzcinowego (granola jest wtedy bardziej słodka, co preferuję zimową porą : )
- ew. 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (tą dużą „piekarnikową” : ) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec przez ok. 35 min, w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg), do uzyskania złotego koloru. Co 10 minut przemieszać, aby płatki równomiernie się upiekły.
Smacznego : )