Zawsze kiedy pomyślę o „zdrowym” obiedzie przychodzi mi do głowy gotowany kurczak. Zdecydowanie łatwiej coś przygotować jeśli chodzi o smażone mięso… ale jeśli ma być zdrowo i niskotłuszczowo to brak mi weny! Pomóżcie ; ) Znacie jakieś ciekawe przepisy na smaczne, niesmażone mięso?: )
Składniki:
- kilka udek z kurczaka
- włoszczyzna
- cebula
- sól, pieprz, pieprz kolorowy, ziele angielskie
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu. Po pewnym czasie woda zrobi się mętna i powstanie piana (tzw. szum). Należy wtedy zebrać to wazówką. Po kilku takich operacjach dodajemy łyżkę soli. Gdy na wodzie nie będzie już tworzyć się szum dodajemy cebulę i por (w całości) i pozostałe, pokrojone wzdłuż warzywa oraz przyprawy.
Gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby doprawiając do smaku. Możemy podawać z ryżem, ugotowanymi kawałkami marchewki i natką pietruszki.