Golonka

W naszym rejonie nie ma Sylwestra bez golonki ; ) W tym roku  z racji domowego świętowania zdobyłam się na samodzielne przygotowanie. Polecam zakupić golonkę bez kości i podawać z musztardą i kiszoną kapustą.


golonka
Składniki:

  • golonka wystarczy 1-2 sztuki na osobę ; )
  • włoszczyzna
  • ok. 5 liści laurowych
  • szczypta ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Mięso opłukać, zalać wodą, dodać obrane warzywa. Gotować, gdy zbierze się tzw. szum zebrać go wazówką, a następnie dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości.

Smacznego : )

Komentarzy: 5

  1. 7 stycznia 2011 / 0:49

    W młodzieńcyzch latach też jadłam golonkę na Sylwestra;)

  2. magdalena
    2 stycznia 2013 / 22:06

    u nas w domu też od kilku lat w noc Sylwestrową gości golonka….. tylko ja oprócz gotowania do miękkości wrzucam jeszcze do piekarnika żeby skórka się przyruminiła…

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2013 / 22:47

      O! bardzo ciekawa alternatywa 😀

  3. Maria
    31 grudnia 2018 / 16:41

    Pycha ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:16

      Super, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 14 =