Gołąbkowa patelnia to rewelacyjny, jednogarnkowy obiad, który przygotujecie w bardzo prosty sposób : ) Klopsiki mięsno-ryżowe duszone z kapustą i ziemniakami w sosie pomidorowym, to zdecydowanie szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko (wielkość L)
- sól, pieprz, majeranek, mąka do obtoczenia klopsików
- 500 g białej kapusty
- 800 g ziemniaków
- 500 ml wody lub bulionu
- 90 g koncentratu pomidorowego
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudzoną dodać do mięsa razem z ryżem, jajkiem, solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Całość wymieszać ręką i formować kotleciki. Obtoczyć je w mące. Na rozgrzanej łyżce oleju, podsmażyć klopsiki na rumiany kolor, zdjąć z patelni. Kapustę i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso (w razie potrzeby odlać trochę tłuszczu). Podsmażać 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać klopsiki i zalać gorącą wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, do miękkości warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku i gotować kolejne kilka minut.
Smacznego!