Gołąbkowa patelnia to rewelacyjny, jednogarnkowy obiad, który przygotujecie w bardzo prosty sposób : ) Klopsiki mięsno-ryżowe duszone z kapustą i ziemniakami w sosie pomidorowym, to zdecydowanie szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko (wielkość L)
- sól, pieprz, majeranek, mąka do obtoczenia klopsików
- 500 g białej kapusty
- 800 g ziemniaków
- 500 ml wody lub bulionu
- 90 g koncentratu pomidorowego
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudzoną dodać do mięsa razem z ryżem, jajkiem, solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Całość wymieszać ręką i formować kotleciki. Obtoczyć je w mące. Na rozgrzanej łyżce oleju, podsmażyć klopsiki na rumiany kolor, zdjąć z patelni. Kapustę i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso (w razie potrzeby odlać trochę tłuszczu). Podsmażać 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać klopsiki i zalać gorącą wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, do miękkości warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku i gotować kolejne kilka minut.
Smacznego!
Coś cudownego dla mnie 🙂 kocham gołąbki ale to zawijanie… a tu wszytsko w jednym więc i mycia mniej 😀
Autor
W takim razie będą idealne 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Jak to pysznie wygląda 😋
Autor
Dokładnie tak smakuje 😉 Pozdrawiam 🙂
Podpisuję się pod tym daniem, smakuje dokładnie tak samo jak gołąbki 😋 Pyszności 🥰
Autor
Super, że posmakowało 🙂 a do tego jaka oszczędność czasu 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Super obiad!
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Obiad wyszedł super, u mnie trochę wiecej koncentratu robiłam na bulionie 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Przepyszny obiad i szybko się robi smak jak zwykłe gołąbki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂