Gołąbkowa patelnia

Gołąbkowa patelnia to rewelacyjny, jednogarnkowy obiad, który przygotujecie w bardzo prosty sposób : ) Klopsiki mięsno-ryżowe duszone z kapustą i ziemniakami w sosie pomidorowym, to zdecydowanie szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Polecam!!!

Gołąbkowa patelnia

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko (wielkość L)
  • sól, pieprz, majeranek, mąka do obtoczenia klopsików
  • 500 g białej kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 90 g koncentratu pomidorowego

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudzoną dodać do mięsa razem z ryżem, jajkiem, solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Całość wymieszać ręką i formować kotleciki. Obtoczyć je w mące. Na rozgrzanej łyżce oleju, podsmażyć klopsiki na rumiany kolor, zdjąć z patelni. Kapustę i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso (w razie potrzeby odlać trochę tłuszczu). Podsmażać 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać klopsiki i zalać gorącą wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, do miękkości warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku i gotować kolejne kilka minut.

Smacznego!

Gołąbki z patelni
Gołąbkowa patelnia przepis
Gołąbki bez zawijania

Komentarzy: 20

  1. Karo
    2 marca 2021 / 13:08

    Coś cudownego dla mnie 🙂 kocham gołąbki ale to zawijanie… a tu wszytsko w jednym więc i mycia mniej 😀

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:11

      W takim razie będą idealne 🙂

  2. Aga
    2 marca 2021 / 13:32

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:11

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Melody
    2 marca 2021 / 14:37

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:11

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Majka
    2 marca 2021 / 15:37

    Jak to pysznie wygląda 😋

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:11

      Dokładnie tak smakuje 😉 Pozdrawiam 🙂

      • Majka
        11 marca 2021 / 17:31

        Podpisuję się pod tym daniem, smakuje dokładnie tak samo jak gołąbki 😋 Pyszności 🥰

        • Marta
          Autor
          11 marca 2021 / 22:02

          Super, że posmakowało 🙂 a do tego jaka oszczędność czasu 🙂

  5. iwona
    2 marca 2021 / 15:53

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:11

      🙂 🙂 🙂

  6. Gabi
    2 marca 2021 / 17:00

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:11

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  7. Sammy
    2 marca 2021 / 19:29

    Super obiad!

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:12

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  8. Magda
    3 marca 2021 / 17:29

    Obiad wyszedł super, u mnie trochę wiecej koncentratu robiłam na bulionie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 13:47

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Hania
    14 maja 2021 / 9:27

    Przepyszny obiad i szybko się robi smak jak zwykłe gołąbki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:56

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 16 =