Site icon marta-gotuje.pl

Gołąbki bez zawijania

Czy znacie kogoś, kto nie lubi gołąbków? : ) To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań!!! Szkoda, że ich przygotowanie jest zazwyczaj czasochłonne… Ale na szczęście w tym miejscu ratują nas szybkie gołąbki bez zawijania ; ) Przepis podpatrzyłam u Majany i tylko odrobinę go zmodyfikowałam wraz z moimi upodobaniami : ) Przygotowanie jest bardzo szybkie, gołąbki pyszne, a z podanej porcji uzyskaliśmy aż 3 obiady : ) Dodatek kaszy manny był dla mnie bardzo charakterystyczny, więc zastanawiam się, czy następnym razem nie postawić tradycyjnie na bułkę tartą ; ) Polecam!!!


 

Składniki (na około 20 gołąbków):

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 1 duże jajko
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Odstawić na 20 minut, w razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać do niej mięso, ugotowany ryż, kaszę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Formować gołąbki, z wyglądu przypominające kotlety mielone. Podsmażyć z obu stron, na złoty kolor.

Bulion zagotować, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanym sosem zalać podsmażone gołąbki. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Smacznego : )


Exit mobile version