Czy znacie kogoś, kto nie lubi gołąbków? : ) To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań!!! Szkoda, że ich przygotowanie jest zazwyczaj czasochłonne… Ale na szczęście w tym miejscu ratują nas szybkie gołąbki bez zawijania ; ) Przepis podpatrzyłam u Majany i tylko odrobinę go zmodyfikowałam wraz z moimi upodobaniami : ) Przygotowanie jest bardzo szybkie, gołąbki pyszne, a z podanej porcji uzyskaliśmy aż 3 obiady : ) Dodatek kaszy manny był dla mnie bardzo charakterystyczny, więc zastanawiam się, czy następnym razem nie postawić tradycyjnie na bułkę tartą ; ) Polecam!!!
Składniki (na około 20 gołąbków):
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
- 1 szklanka kaszy manny
- 300 g kapusty pekińskiej
- 1 duże jajko
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- sól, pieprz, majeranek
Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Odstawić na 20 minut, w razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać do niej mięso, ugotowany ryż, kaszę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Formować gołąbki, z wyglądu przypominające kotlety mielone. Podsmażyć z obu stron, na złoty kolor.
Bulion zagotować, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać podsmażone gołąbki. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Smacznego : )
takie bez zawijania nawet wolę od tych normalnych:P są pyszne i tyle 😀
Autor
Ja wolę tradycyjne, ale te też pyszne i jaka oszczędność czasu:)
Kocham gołąbki:)
Autor
Monika ja również! 🙂
takie są najlepsze!!! szybkie, smaczne, bez kombinowania;p
Autor
Ola szybko i pysznie 🙂
To już wiem co dziś będę jadła na obiad. Postaram się tak przygotować aby wyglądało jak to danie na zdjęciu.
Autor
Kasiu daj znać jak Ci smakowały 🙂 fajnie, że Ci się podobają, mimo że widać, że w pośpiechu nawet na wielkość nie zważałam i każdy inny wyszedł:D
uwielbiam golabki, ale nie lubie kapusty;)pieknie twoje wygladaja, bym sie wprosila na obaid u cibie chetnie!
Zapraszam:)
Bardzo smakowite danie ! 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam gołąbki. Zawsze przyrządzam tradycyjne, muszę wypróbować takie!
Szwagierka polecam 😉
pięknie się prezentują 🙂 i śliczne naczynka !! 🙂
Autor
Dziękuję, naczynka uwielbiam 🙂
U nas to danie często króluje na stole! 🙂 Kiedyś przepis na nie przwiozła ciocia i został pozytywnie przyjęty w naszej rodzinie :).
Autor
U nas na pewno też zostanie na dłużej 🙂
hej ja dalem pol na pol kasze i bulke 🙂 polecam wyszlo supre 😀
Autor
Super, dzięki za wskazówkę, bo też będę je robić po raz kolejny i chciałam tym razem dać samą bułkę, ale Twoja wersja też mnie przekonuje 😀
aha i dodalem jeszcze zeszklone cebulki 😀
Autor
Ok, w takim razie mam już pomysł na kolejny obiad 🙂
Jest ok 🙂 ale mam przepis mojej mamy, z którą piekłem ten sernik przez ponad 40 lat i jak mówią moje koleżanki w pracy „nie ma lepszego” może spróbujecie 🙂
1 kg twarogu (najlepiej półtłusty)
20 dkg masła
30 dkg cukru
6 jajek
6 łyżek kaszy mannej (plus do posypania blachy)
olejek pomarańczowy (1 op. do smaku)
cukier waniliowy (1,5 łyżeczki)
proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)
masło z cukrem ucierać w makutrze dodając żółtka z jajek następnie dodać zmielony twaróg (ja mielę raz) i nadal ucierać dodać wymieszaną na talerzu kaszę manną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać twaróg i wszystko dobrze utrzeć następnie olejek pomarańczowy i pianę z ubitych na sztywno białek jajek powinno uzyskać się konsystencję twarożku homogenizowanego (można jeszcze dodać rodzynki) tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną włożyć do gorącego piekarnika ok 180-200 st. C na ok. 50-60 min i jest gotowe. Można polać polewą czekoladową. Polecam Marto 🙂
Autor
Brzmi super 🙂
Miało być do innego przepisu 🙂 bo sam skorzystałem z gołąbków są przepyszne 🙂 dziękuję 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂