Gołąbki są jednym z moich ulubionych dań! Oczywiście równie ważny jest dodatek sosu pomidorowego – pycha! Spędziłam przy nich trochę czasu, ale warto było i polecam wszystkim ; ) Przepis oczywiście pochodzi od mojej Mamy i zauważyłam, że nie lubię żadnych innych ; ) Ach te uprzedzenia.. ale kto przebije ten smak! ; p Zdjęcie gołąbków w sosie trochę kiepskiej jakości, bo para odbijała mi się w obiektywie, ale najlepsze są na gorąco ; ) Osobiście jestem miłośniczką gołąbków w białej kapuście, ale T. przepada za wersją z kapustą włoską, więc warto wypróbować obie opcje : )
Składniki na ok 8 szt:
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 woreczeka ryżu
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- kapusta biała lub ew. włoska
- pieprz, kucharek, majeranek (dużo!)
- 280-400 g koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy gotowy ryż i cebulę, jajko i przyprawy. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione możemy podsmażyć kawałek i spróbować ; )
>
Dziś będą grane gołębie:)
A co oznacza że gołąbki „zaklepujemy” ? 🙂
Autor
Przez zaklepkę rozumiem wodę wymieszaną z mąką, dodaną do sosu, aby go zagęścić. Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań, więc zazdroszczę obiadu:)
mmmmm…..pyszności 🙂
Nie wiem jak trafiłam na Twoją stronę, ale coś mi się wydaje że skorzystam z 80% przepisów:)
Autor
W takim razie bardzo się cieszę!!!:)
Jak obiecalam , tak zrobilam…golabki 🙂
WEdlug mnie, troche mi nie wyszly, ale moim 3-letnim blizniaczkom smakowalo, i to najwazniejsze *)
Teraz czas na zwyprobowanie sernika… juz nie moge sie doczekac efektu, dodam ze bardzo malo pieke ciasta, a sernik to wogole bedzie moj debiut, ale wyglada tak pysznie, ze nie moge sie powstrzymac xD
Autor
Nie poddawaj się:) mi za każdym razem wydaje się, że wychodzą lepsze, więc pewnie kwestia wprawy:) ważne, że córki były zadowolone, choć mam nadzieję, że Tobie też jeszcze posmakują 🙂 serniki zdecydowanie uwielbiam! a na który się zdecydowałas?:)
na sernik dalmatynczyk *)
Jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba! Ja mielone robiłam do tej pory tak, że brałam zeszkloną cebulkę, mięso mielone indykpolu, natkę pietruszki lub koperek, kajzerkę namoczoną w mleku i jajko Wszystko mieszałam, zawijałam w podgotowane liście kapusty i zalewałam bulionem z sosem pomidorowym. Wychodzą bardzo delikatne.
Autor
Muszę wypróbować, a czy dodawałaś do mięsa jakieś przyprawy?:) uwielbiam gołąbki, więc to byłoby fajne urozmaicenie:)
Nie, tylko tę natkę pietruszki:) A masz pomysł co warto dodać?:)
Autor
U mnie standardowo jest dużo pieprzu i jeszcze więcej majeranku 🙂
Uwielbiam, muszę zrobić, dawno nie jadłam:)
podziwiam, że podjęłaś się tak pracochłonnych przygotowań;)
Nie robiłam nigdy, przymeirzam sie do nich na sobote:) wygladaja smakowicie bardzo:)
Bardzo lubię, ale rzadko robię:( Czas to zmienić. 🙂
Uwielbiam gołąbki:)
Autor
To prawda, że są czasochłonne dlatego teraz od razu robię z podwójnej porcji 🙂 polecam – pycha! 🙂
właśnie dojrzałam na facebooku, och…a dzisiaj jadłam;))
ja aby gołąbki nie były tak czasochłonne, gdy jest sezon kapuśicany gotuję wcześniej kapustę..oddzielam liście, mrożę i gdy tylko mam ochotę na gołąbki robię już w tych gotowych liściach..a wtedy już robi się je szybko:)
Autor
Super pomysł!!! dla mnie to jest właśnie najgorsze, więc jak miałabym już taki zapas na pewno byłoby dużo szybciej:D Dzięki!
Później gotuje się w garnku czy na patelni cały czas?
Autor
Podsmażam na dużej patelni (ale takiej z przykrywką) lub w brytfannie i w tym samym naczyniu podlewam wodą, aby nie stracić tego tłuszczu, na bazie którego powstanie sos ; ) Dobrze, aby naczynie, w którym będziesz przygotowywać gołąbki miało pokrywkę, aby później szybciej je podgotować do miękkości : )
OK, ok rozumiem 🙂 jutro robię 😀 ^^
Autor
Mam nadzieję, że będą Ci smakowały tak jak nam!!! 🙂
Przepyszne są dziękuję za przepis u nas jadło się bez sosu 🙂
Autor
Super, dla mnie to zawsze ten sos był najpyszniejszy 🙂
Było pycha!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne zupełnie jak u Mamy 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pycha super przepis dziękuję 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne wyszły 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepis rewelacyjny opisany krok po kroku wiec nie moze sie nie udać dziękuję moje pierwsze gołąbki 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂