Gofry bez tłuszczu to lekka wersja tego znanego nam przysmaku ; ) Może powodować mniejsze wyrzuty sumienia dla osób na diecie, które nie mogą odmówić sobie pysznego deseru. Obawiałam się, że bez dodatku masła w cieście, gofry będą przywierać do gofrownicy, ale na szczęście tak się nie stało ; ) Przyznam, że pierwsza porcja wyszła mi trochę gumiasta (co widać na zdjęciu), smakująca bardziej jak naleśniki niż gofry, dlatego konieczne jest bardzo dobre rozgrzanie gofrownicy (!!!), wtedy gofry będą chrupiące : ) Polecam, inspiracja tutaj.
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem. Wlewamy na bardzo dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 6 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego : )