Po wczorajszym, bardzo obfitym w pączki dniu, mieliśmy dziś ochotę na konkretny i szybki obiad ; ) Podczas przeszukiwania lodówki niewiele mogłam tam znaleźć, ale wraz z pomysłowym sosem udało mi się stworzyć coś z niczego ; ) Przy okazji moje gnocchi zgłaszam do konkursu z marką Winiary, więc trzymajcie kciuki ; )
- 500 g świeżego gnocchi
- sos beszamelowy do zapiekanek Winiary
- 300 ml mleka + 200 ml wody
- 5 jajek
- 400 g mieszanki warzyw (u mnie ulubione warzywa włoskie FRoSTA)
- 2 łyżki oleju
- 40 g parmezanu
Sos beszamelowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszankę warzyw podsmażamy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju przez 6 minut, a następnie mieszamy razem z gnocchi. Jajka roztrzepujemy i podsmażamy przez kilka minut (tak, aby nie ścięły się całkowicie). Dodajemy je do warzyw wraz z gnocchi i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy pozostałym sosem. Na koniec dodajemy parmezan, starty na małych oczkach tarki. Przekładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy przez 15 min.
Smacznego : )