Gnocchi z warzywami zapiekane pod beszamelem

Po wczorajszym, bardzo obfitym w pączki dniu, mieliśmy dziś ochotę na konkretny i szybki obiad ; ) Podczas przeszukiwania lodówki niewiele mogłam tam znaleźć, ale wraz z pomysłowym sosem udało mi się stworzyć coś z niczego ; ) Przy okazji moje gnocchi zgłaszam do konkursu z marką Winiary, więc trzymajcie kciuki ; )


Gnocchi z warzywami zapiekane pod beszamelem
Składniki :

  • 500 g świeżego gnocchi
  • sos beszamelowy do zapiekanek Winiary
  • 300 ml mleka + 200 ml wody
  • 5 jajek
  • 400 g mieszanki warzyw (u mnie ulubione warzywa włoskie FRoSTA)
  • 2 łyżki oleju
  • 40 g parmezanu

skladniki

Sos beszamelowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszankę warzyw podsmażamy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju przez 6 minut, a następnie mieszamy razem z gnocchi. Jajka roztrzepujemy i podsmażamy przez kilka minut (tak, aby nie ścięły się całkowicie). Dodajemy je do warzyw wraz z gnocchi i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy pozostałym sosem. Na koniec dodajemy parmezan, starty na małych oczkach tarki. Przekładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy przez 15 min.

Smacznego : )

 


Gnocchi

Komentarzy: 16

  1. 8 lutego 2013 / 22:17

    Wygląda smakowicie, uwielbiam takie zapiekane dania. Na pewno będę trzymać kciuki 🙂

  2. 8 lutego 2013 / 23:04

    Pyszna zapiekanka ! Ja trzymam kciuki, powodzenia !!!

  3. Marta
    Autor
    9 lutego 2013 / 1:52

    Dziewczyny dziękuję! zapiekanka bardzo smaczna 😀

  4. Marta
    Autor
    9 lutego 2013 / 10:40

    Polecam 🙂

  5. Hack
    9 lutego 2013 / 14:41

    Bardzo dobre polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2013 / 16:22

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  6. zaled
    9 lutego 2013 / 14:41

    Pychotka 🙂

  7. 9 lutego 2013 / 20:12

    Gnocchi zawsze.:) Uwielbiam:) Pięknie wygląda Twoje danie:)

  8. Marta
    Autor
    9 lutego 2013 / 21:18

    Dziękuję, było pyszne 🙂

  9. 10 lutego 2013 / 22:37

    uwielbiam takie szybkie obiadki:) a zapiekanek jestem ogromną fanką!:)

  10. Marta
    Autor
    10 lutego 2013 / 22:52

    To tak jak my 🙂

  11. moni31
    11 lutego 2013 / 15:15

    Jak pięknie zapieczone, chyba sama będę musiała spróbować 🙂

  12. Marta
    Autor
    11 lutego 2013 / 16:03

    Polecam i dziękuję 🙂

  13. 11 lutego 2013 / 16:30

    jak ja ich dawno nie jadłam, wieki!!
    wyszły Ci idealne, Martuś;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 9 =