Tort z galaretek to idealna propozycja na przyjęcie dla dzieci. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, choć potrzebujemy sporo czasu i cierpliwości, aby całość odpowiednio zastygła. Super pomysł na upalne dni, kiedy goście nie zawsze mają ochotę na kremowe akcenty ; ) Polecam!!!
Składniki:
- galaretki w 3 kolorach ( u mnie czerwona, pomarańczowa i zielona)
- 1 szklanka mleka
- 4 i 1/2 szklanki wody
Silikonową formę wysmarować delikatnie olejem kokosowym ( wyjęcie tortu z formy to zdecydowanie najtrudniejsza część ; ) i przełożyć ją na duży talerz, na którym będziemy mogli przenosić ją z płynną galaretką do lodówki. Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i przelać na pół do dwóch szklanek. Do jednej z nich wlać pół szklanki zimnej wody, do drugiej bardzo wolno wlać 1/3 szklanki mleka cały czas mieszając. Galaretkę rozrobioną w samej wodzie przelać do formy i chłodzić w lodówce do czasu aż się zetnie, a następnie delikatnie wylać część galaretki z mlekiem i ponownie schłodzić w lodówce do czasu aż się zetnie. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi galaretkami. Kiedy całość dobrze się zetnie (najlepiej zostawić w lodówce na całą noc) ostrożnie wyjąć z formy. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!