Odkąd rozszerzam dietę mojej pociechy, zaczęłam doceniać jak proste może być przygotowanie tak dobrze znanych przysmaków jak kisiel, budyń, czy właśnie galaretka ; ) Przygotowanie naturalnej, domowej galaretki jest błyskawiczne i możemy uzyskać ją z naszych ulubionych owoców. Jako dowód, że jest naprawdę pyszna przedstawiam Wam poniższe zdjęcia z moim małym pomocnikiem ; ) Gabrysia już nie mogła doczekać się swojej przekąski i nie miałam zbyt wiele czasu, aby uwiecznić galaretki w nienaruszonym stanie : )
Składniki (na 6 małych porcji):
- 1 szklanka truskawek (mogą być inne, dowolne owoce, także mrożone)
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżeczki żelatyny (dodałam dwie i jej zwartość możecie ocenić na zdjęciach ; )
- w wersji dla dorosłych, opcjonalnie cukier do smaku
Owoce zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 15 minut, tak aby owoce były miękkie. Po tym czasie zmiksować całość blenderem i dodać żelatynę. Wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelać do ulubionych foremek lub dowolnego naczynia. Przestudzone przełożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego : )