Galaretka drobiowa – pyszna i delikatna galaretka z kurczaka. W wielkopolsce popularne są „zimne nóżki”, czyli galart, ale ponieważ w naszej rodzinie nie było zbyt wielu smakoszów tego dania, moja Mama zawsze przygotowywała najprostszą wersję galaretki z duża ilością kurczaka. Opcjonalnie możemy również dodać marchewkę, groszek, por, czy kukurydzę, ale wersja mięsna jest według mnie najsmaczniejsza. Przepis jest bardzo prosty, galaretkę możecie przygotować przy okazji gotowania niedzielnego rosołu. Polecam!!!
Galaretka drobiowa przepis
Składniki (8 sztuk):
- 2 udka z kurczaka
- 3 piersi z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1/2 selera
- gałązka natki pietruszki
- 15 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 25 g żelatyny
Jak zrobić galaretkę drobiową z kurczaka
Marchew, pietruszkę i seler obrać, przełożyć do garnka. Dodać umyty por i natkę pietruszki oraz opłukane mięso. Całość zalać wodą (ok. 3l), dodać przyprawy, poza solą. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i gotować na niewielkim ogniu około 2 godzin. Z zupy wyjąć piersi z kurczaka. Odlać 1 litr rosołu i przecedzić do drugiego garnka. Kiedy odlany rosół przestygnie dodać żelatynę i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Piersi z kurczaka porwać na mniejsze kawałki, ułożyć w kokilkach. Zalać lekko ciepłym rosołem i po ostygnięciu przełożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na śniadanie.
Zapraszam również na moje strony: Facebook , Instagram , YouTube