Site icon marta-gotuje.pl

Frittata bolognese

Tym razem opisany ostatnio – trójkolorowy makaron postanowiłam wykorzystać do przygotowania frittaty bolognese ; ) Danie bardzo nam się spodobało, ponieważ można podawać je w formie tortu, dzięki temu, że makaron zapiekamy w piekarniku i ładnie się skleja  ; ) Danie tak szybko zniknęło z talerzy, że niestety nie udało mi się sfotografować w ostatecznej wersji ; )



(inspiracja tutaj)

Składniki:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki lub poszatkować w blenderze. Podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać mięso mielone i smażyć razem, aż nabierze ładnego koloru. W następnej kolejności dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. W tym czasie ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie gotowy dodajemy do niego jajka, natkę pietruszki oraz przygotowany makaron. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy (u mnie o średnicy 21 cm) i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, a dopiero później wyjmujemy z tortownicy.

Smacznego : )

 


Exit mobile version