Tym razem opisany ostatnio – trójkolorowy makaron postanowiłam wykorzystać do przygotowania frittaty bolognese ; ) Danie bardzo nam się spodobało, ponieważ można podawać je w formie tortu, dzięki temu, że makaron zapiekamy w piekarniku i ładnie się skleja ; ) Danie tak szybko zniknęło z talerzy, że niestety nie udało mi się sfotografować w ostatecznej wersji ; )
(inspiracja tutaj)
Składniki:
- 300 g makaronu trzykolorowego (u mnie Combino – Lidl)
- 250 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 małe marchewki
- 500 g przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- 4 jajka
- sól, pieprz, bazylia
- 1 łyżka oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki lub poszatkować w blenderze. Podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać mięso mielone i smażyć razem, aż nabierze ładnego koloru. W następnej kolejności dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. W tym czasie ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie gotowy dodajemy do niego jajka, natkę pietruszki oraz przygotowany makaron. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy (u mnie o średnicy 21 cm) i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, a dopiero później wyjmujemy z tortownicy.
Smacznego : )