Fritatta to niezwykle proste, ale także bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na wiele sposobów : ) Swoją formą przypomina omleta zapiekanego w piekarniku. Uwielbiamy jeść ją na ciepło w ramach błyskawicznego obiadu, ale sprawdzi się również jako zimna przekąska na imprezę lub kolację. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolorową wersję z dodatkiem pysznych warzyw: papryki, młodych ziemniaków, cebuli oraz gotowanej na parze soczewicy od marki Bonduelle, która świętuje właśnie w Polsce swoje 25-lecie : ) Jako ciekawostkę zdradzę Wam, że wszystkie warzywa Bonduelle od samego nasiona aż do gotowego produktu posiadają nadzór agronomów, którzy czuwają nad ich jakością. Połączenie ziemniaków z soczewicą sprawia, że fritatta jest bardzo treściwa, a wraz z pozostałymi składnikami całość komponuje się w pyszne i zdrowe danie, bogate w substancje odżywcze. Zapewniam, że te niepozorne trójkąty zawsze znikają zbyt szybko : ) Polecam!!!
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula dymka
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 130 g soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki startego sera mozzarella
- sól, pieprz
Paprykę, cebulę i ugotowane ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki. Soczewicę odsączyć z zalewy, przełożyć do pokrojonych warzyw wraz z posiekanym koperkiem. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dodać żółtka, mleko, mąkę mozzarellę oraz pieprz do smaku i delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do tarty wysmarować masłem. Przełożyć część warzyw, zalać jajeczną masą i na wierzchu ułożyć pozostałe warzywa lekko dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut do czasu aż fritatta się zetnie i delikatnie zarumieni.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle