Fritatta to niezwykle proste, ale także bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na wiele sposobów : ) Swoją formą przypomina omleta zapiekanego w piekarniku. Uwielbiamy jeść ją na ciepło w ramach błyskawicznego obiadu, ale sprawdzi się również jako zimna przekąska na imprezę lub kolację. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolorową wersję z dodatkiem pysznych warzyw: papryki, młodych ziemniaków, cebuli oraz gotowanej na parze soczewicy od marki Bonduelle, która świętuje właśnie w Polsce swoje 25-lecie : ) Jako ciekawostkę zdradzę Wam, że wszystkie warzywa Bonduelle od samego nasiona aż do gotowego produktu posiadają nadzór agronomów, którzy czuwają nad ich jakością. Połączenie ziemniaków z soczewicą sprawia, że fritatta jest bardzo treściwa, a wraz z pozostałymi składnikami całość komponuje się w pyszne i zdrowe danie, bogate w substancje odżywcze. Zapewniam, że te niepozorne trójkąty zawsze znikają zbyt szybko : ) Polecam!!!
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula dymka
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 130 g soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki startego sera mozzarella
- sól, pieprz
Paprykę, cebulę i ugotowane ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki. Soczewicę odsączyć z zalewy, przełożyć do pokrojonych warzyw wraz z posiekanym koperkiem. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dodać żółtka, mleko, mąkę mozzarellę oraz pieprz do smaku i delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do tarty wysmarować masłem. Przełożyć część warzyw, zalać jajeczną masą i na wierzchu ułożyć pozostałe warzywa lekko dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut do czasu aż fritatta się zetnie i delikatnie zarumieni.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle
Będę robić dziś na kolacyjkę 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Urocze zdjęcia, pyszna propozycja 😍 Zjadłabym natychmiast 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Fritattę uwielbiam, więc gorąco polecam 🙂
Smaczna, lekka, zdrowa i łatwa w wykonaniu, tak moźna podsumować to danie 🙂 Soczewica nadaje oryginalności a młode ziemniaki i koperek letni klimacik <3
Autor
Ogromnie, ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂 🙂
Bardzo bardzo zachęcająco 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Taka jakby tarta ale łatwa więc coś dla mnie super 🙂
Autor
Cieszę się, że trafiłam 🙂
Mniammmm
Autor
🙂 🙂 🙂
Pomysł super na pewno zrobię 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Papryki nie mam ale są szparagi więc już czekam na efekt 🙂
Autor
Niezależnie od dodatków na pewno będzie super 🙂
Przepiękne zdjęcia!!! na pewno wypróbuję bo chodzi za mną coś takiego 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszna wyszła ale sama nie podołałam wiec mam pytanko techniczne czy moge schować na jutro do lodówki?
Autor
Super, że posmakowała, tak jeśli ma doczekać do jutra to przy obecnych temp. najlepiej przechowywać w lodówce 🙂
Dzień dobry, z przyjemnością informuję, że wpis ten ukazał się na portalu PatiCafe.pl, pozdrawiam Patrycja 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i również pozdrawiam 🙂
wspaniała na sniadanie lub kolację 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
przepis bardzo fajny 🙂 dałam troszkę wiecej ziemniaków, bo zostały mi z obiadu i były to bardziej warzywa z dodatkiem jajek niż odwrotnie ale i tak ok 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂