Site icon marta-gotuje.pl

Francuskie brioche z czekoladą

Kolejny przepis, który długo wodził mnie na pokuszenie z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego, to francuskie brioche z czekoladą. W zasadzie w moim wydaniu to bardziej czekoladowe brioszki z małą ilością czekolady, bo tak przyłożyłam się do wyrabiania ciasta, że większość z niej mi się roztopiła… ; ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale oczekiwanie na wyrastanie drożdżowego ciasta ma swój urok : ) Polecam!



Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g bardzo miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g czekolady deserowej

Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać ciepłe mleko. Do dużej miski przesiać mąkę, w mące zrobić zagłębienie, do którego przelać rozdrobnione drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić ciasto, stopniowo dodając jajka, żółtko oraz miękkie masło. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 5 x 5 mm i na końcu wyrabiania dodać do ciasta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na mniej więcej 90 minut. W zależności od wielkości foremek ciasto podzielić na  ok 16 dużych części i 16 małych części. Z wszystkich części formować kulki. Foremki do babeczek posmarować masłem i na dnie umieścić większą kulkę, a następnie mniejszą. Tak przygotowane foremki z ciastem odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Brioche posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 12-15 minut.

Smacznego : )







Exit mobile version