Kolejny przepis, który długo wodził mnie na pokuszenie z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego, to francuskie brioche z czekoladą. W zasadzie w moim wydaniu to bardziej czekoladowe brioszki z małą ilością czekolady, bo tak przyłożyłam się do wyrabiania ciasta, że większość z niej mi się roztopiła… ; ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale oczekiwanie na wyrastanie drożdżowego ciasta ma swój urok : ) Polecam!
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 5 jajek (wielkość L)
- 100 ml mleka 3,2%
- 300 g bardzo miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 100 g czekolady deserowej
Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać ciepłe mleko. Do dużej miski przesiać mąkę, w mące zrobić zagłębienie, do którego przelać rozdrobnione drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić ciasto, stopniowo dodając jajka, żółtko oraz miękkie masło. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 5 x 5 mm i na końcu wyrabiania dodać do ciasta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na mniej więcej 90 minut. W zależności od wielkości foremek ciasto podzielić na ok 16 dużych części i 16 małych części. Z wszystkich części formować kulki. Foremki do babeczek posmarować masłem i na dnie umieścić większą kulkę, a następnie mniejszą. Tak przygotowane foremki z ciastem odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Brioche posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 12-15 minut.
Wyglądają przepysznie!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Zazdroszczę CI tej książki, ale teraz mam chociaż namiastkę 🙂
Autor
Na pewno będzie sporo przepisów z książki, bo jest super! Mam nadzieję, że również Tobie jeszcze uda się ją zdobyć 😉
Ksiazka super wydana, ale u Ciebie widze rownie piekne zdjecia, brawo apetycznie
Autor
Dziękuję!
no rewelacjaaa! książka, Twoja propozycja….ech, już widzę u siebie kilka propozycji, jak nie więcej 😀 <3
Autor
Książka mnie urzeka! przeglądam co chwilę, bo już same zdjęcia mnie tak kuszą… ale ciekawa jestem co Ty weźmiesz na swój celownik 🙂
Świetnie wyglądają, a nadzienie czekoladowe już całkiem mnie przekonuje 😉
Autor
Widzę, że nie tylko ja jestem miłośniczką czekolady 😀
Swietne fotki, zachęcają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam ciasto drożdżowe, a w połączeniu z czekoladą jest obłędne! Piękne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, również uwielbiam drożdżowe wypieki (o czekoladzie nie wspomnę…; )
Pysznie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂