Wszystkie „gulaszowe” dania od razu wpadają mi w oko : ) Robią się prawie same, pysznie smakują i są fajną opcją, jeśli gotujemy obiad na dwa dni (drugiego smakują nawet lepiej! : ) Przyznam, że dopiero niedawno usłyszałam o tak popularnym na lubelszczyźnie daniu jak forszmak. Przepis jest bardzo prosty, sprawdzi się dla każdego. Można go wzbogacić o inne składniki np. paprykę, jednak ta prosta forma jest równie pyszna : ) Jest to danie, do którego często wracamy. Polecam!!!
- 900 g mięsa wieprzowego np. z szynki lub mięsa gulaszowego z indyka
- 1 pęta podsuszanej kiełbasy np. korzenna wileńska (250g)
- 1 duża czerwona cebula (może być zwykła)
- 6-7 ogórków kiszonych
- 4 szklanki bulionu lub wody (można dolać więcej w razie potrzeby)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka
- mąka + woda do zaklepania sosu
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy 2 łyżeczkami soli, 2 łyżeczkami pieprzu i 4 łyżeczkami słodkiej papryki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy mięso, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, mieszamy i podsmażamy chwilę razem.
Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie – około 90 minut. Dodajemy koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki. Opcjonalnie dodajemy odrobinę mąki wymieszanej z wodą, aby zagęścić sos.
Forszmak możemy podawać z pieczywem, pyzami, kaszą lub ziemniakami. U nas pyzy sprawdziły się idealnie!
Smacznego : )
Wow, jestem z lubelszczyzny, a nie jadłam 😉 musze zrobic!
wyglada kuszaco, idealnie jesienne barwy!
Co to jest peta kiełbasy???
Mam pytanie, czy mocno czuć smak pomidorowy od pomidorów? Moje dzieci odmówią jedzenia, jeśli smak będzie mocno pomidorowy, niestety ;///
Autor
Pomidory na pewno nie są dominującym smakiem! Mocno czuć na pewno ogórki, które fajnie się komponują i u mnie kiełbasę, bo wybrałam taką podsuszaną o intensywnym smaku:)
Autor
Pęta, to inaczej zwój, albo przy kiełbasach typu śląska, biała jedna sztuka:) Przynajmniej u nas mówi się o takim przeliczniku:)
dzieki za przepis. ja ostatnio probowalam wytlumaczyc mojej drugiej polowie, co to jest forszmak. to moze teraz na przykladzie wytlumacze…
Autor
mam nadzieję, że przykład ułatwi sprawę:)
ja dodaję jeszcze pieczarki, paprykę marynowaną (można razem z zalewa)lub świeżą a w sezonie nawet fasolkę szparagową, łyżkę śmietany.
mięso i wędlinę daję tę co mam akurat pod ręką z wyjatkiem kurczaka.
Autor
Brzmi bardzo ciekawie:)
Pychota! nareszcie odtworzyłam smaki dzieciństwa dzięki 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Dawno, ktoś mnie poczęstował tym przepysznym daniem.Dopiero na tej stronie znalazłam przepis. Pamiętam, że w tym daniu była papryka pokrojona w paseczki i pieczarki i marchewka. Danie – królewskie. Bardzo polecam.
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 na obecną pogodę danie idealne 🙂
Pyszne danie przepis 10/10 pozdrawiam Asia
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha! super smak i do tego bardzo oryginalny 🙂
Autor
Super, że danie przypadło do gustu 🙂
Ja bardzo podobnie robię danie które ma w składzie maleńkie klopsiki, ogórki kiszone, pieczarki, cebulę i koncentrat pomidorowy ☺ Myślę, że smak będzie zbliżony. Takie gulasze są bardzo smakowite 😋
Autor
Ooo to bardzo dobry pomysł! wszyscy kochamy klopsiki 😉 U nas gulasz sprawdza się w każdej postaci zwłaszcza z dodatkiem czegoś pomidorowego 🙂 A jutro zabieram się w końcu za Twoją indyjską zupę 🙂
Kolejny Twój przepis który mnie zachwycił dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Jedno z moich ulubionych dan obiadowych z Pani strony 🙂 pycha!!!
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Przepyszne na jesień świetne danie 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂