Site icon marta-gotuje.pl

Fondant czekoladowy

Przepis na ten przepyszny czekoladowy fondant znalazłam w książce D.Wellman i idealnie wpasował się w klimat ostatniego dnia wakacji. Dużo czekolady na poprawę nastroju ; )


Składniki (3 sztuki):

  • 200 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao (75%)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania kokilek
  • opcjonalnie kawałki czekolady jako nadzienie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka i białka ubite wraz z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek (u mnie do około połowy wysokości, ale można dać więcej, bo nie urosły zbyt mocno). Można do środka wcisnąć kawałki czekolady. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec maksymalnie 10 minut, do wyrośnięcia. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie odwrócić kokilki i wyjąć fondanty.

Smacznego!

Exit mobile version