Przepis na ten przepyszny czekoladowy fondant znalazłam w książce D.Wellman i idealnie wpasował się w klimat ostatniego dnia wakacji. Dużo czekolady na poprawę nastroju ; )
Składniki (3 sztuki):
- 200 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao (75%)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
- masło do wysmarowania kokilek
- opcjonalnie kawałki czekolady jako nadzienie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka i białka ubite wraz z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek (u mnie do około połowy wysokości, ale można dać więcej, bo nie urosły zbyt mocno). Można do środka wcisnąć kawałki czekolady. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec maksymalnie 10 minut, do wyrośnięcia. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie odwrócić kokilki i wyjąć fondanty.
Smacznego!
Mniam, mniam:). Do wypróbowania:D
Autor
Koniecznie 🙂
delicje!!!! moje dzieciństwo:D
Autor
Na pewno dobrze sobie powspominać 😀
ja czekoladoholikiem nie jestem, lubię ja w najprostszej nieprzetworzonej postaci przeważnie. Ostatnio obiecałam fondant A., ale nie miałam kiedy go zrobić, dziś widzę go u Ciebie:)
Autor
Oj ja zdecydowanie jestem czekoladoholikiem, więc takie desery nie są mi obce 🙂 mam nadzieję, że się skusisz i przyrządzisz dla swojego A. 🙂
zawsze marzyłam, by go zrobić. jakoś nie starcza mi nigdy odwagi.
Autor
Karmel-itko mam nadzieję, że się odważysz, bo warto 🙂
Wygląda super pysznie!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam – prosty w przygotowaniu 🙂
Pycha!
Autor
Dziękuję 🙂