To nasze pierwsze spotkanie z focaccią, przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki „Focaccia” D. Neri. Wersja wytrawna dobrze sprawdziła się jako danie obiadowe, ale można je serwować również w postaci przekąski, bo równie dobrze smakuje na zimno ; ) W przepisie wykorzystałam marynatę do drobiu – jedną z przypraw otrzymanych do przetestowania od firmy Kotanyi. To na co w pierwszej kolejności zwróciłam uwagę, to jej skład: papryka, czosnek, rozmaryn, cebula, bazylia, trawa cytrynowa, tymianek, oregano, kminek. Taka mieszanka zapewnia pikantny, wyrazisty smak. Ale co najważniejsze – zero glutaminianu sodu i konserwantów, dzięki czemu mogę ją zdecydowanie polecić! ; )
Składniki na ciasto:
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Ze 120 ml wody, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy zaczyn, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, oliwę, wodę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Starannie zagniatamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części (jedna nieco większa). Z większej wałkujemy placek takiej wielkości, by pokrył dno oraz rant formy i wystawał jeszcze trochę poza jej krawędź.
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- filet z kurczaka
- marynata do drobiu Kotanyi
- 150 g mozzarelli
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki, oprószonego marynatą do drobiu i smażymy na złoty kolor.
Na przygotowane wcześniej ciasto nakładamy tak przygotowany farsz, dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wystające krawędzie pierwszego krążka zawijamy do wewnątrz i dobrze zlepiamy. Wierzch ciasta nacinamy nożem.
Pieczemy 25 – 30 min. aż focaccia wyrośnie i zrobi się złotobrązowa.
Smacznego : )