Focaccia z kurczakiem

To nasze pierwsze spotkanie z focaccią, przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki „Focaccia” D. Neri. Wersja wytrawna dobrze sprawdziła się jako danie obiadowe, ale można je serwować również w postaci przekąski, bo równie dobrze smakuje na zimno ; ) W przepisie wykorzystałam marynatę do drobiu – jedną z przypraw otrzymanych do przetestowania od firmy Kotanyi. To na co w pierwszej kolejności zwróciłam uwagę, to jej skład: papryka, czosnek, rozmaryn, cebula, bazylia, trawa cytrynowa, tymianek, oregano, kminek. Taka mieszanka zapewnia pikantny, wyrazisty smak. Ale co najważniejsze – zero glutaminianu sodu i konserwantów, dzięki czemu mogę ją zdecydowanie polecić!  ; )

 


 

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

 

Ze 120 ml wody, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy zaczyn, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, oliwę, wodę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Starannie zagniatamy przez ok. 10 minut,  aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części (jedna nieco większa). Z większej wałkujemy placek takiej wielkości, by pokrył dno oraz rant formy i wystawał jeszcze trochę poza jej krawędź.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • filet z kurczaka
  • marynata do drobiu Kotanyi
  • 150 g mozzarelli

 

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki, oprószonego marynatą do drobiu i smażymy na złoty kolor.

Na przygotowane wcześniej ciasto nakładamy tak przygotowany farsz, dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wystające krawędzie pierwszego krążka zawijamy do wewnątrz i dobrze zlepiamy. Wierzch ciasta nacinamy nożem.

Pieczemy 25 – 30 min. aż focaccia wyrośnie i zrobi się złotobrązowa.

Smacznego : )

 


Komentarzy: 4

  1. Marta
    Autor
    11 czerwca 2012 / 18:25

    Dziękuję 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 6 =